Er det en god idé at spise fermenterede fødevarer når man har allergi?

Der er i øjeblikket rigtig meget fokus på tarmbakterierne og deres påvirkning af vores sundhed. I kølvandet på det er der samtidig kommet meget fokus på probiotika, herunder fermenterede fødevarer som bl.a. fermenterede grøntsager, sauerkraut, kombucha osv.  

Umiddelbart skulle man tro det er en god idé med fermenteret mad når man har allergi, for en stor del af immunforsvaret sidder jo i tarmene, så det ville give mening at fodre tarmene med 'gode' bakterier fra fermenteret mad. 

Det er helt sikkert en god idé at fodre tarmene med gode bakterier, men de skal ikke komme fra fermenterede fødevarer, hvis du har allergi.

Fermenteret mad indeholder rigtig meget histamin. Jo længere mad lagrer/modner, jo større er indholdet af histamin.

Histamin spiller hovedrollen i allergiske reaktioner. Det er især mad der er saltet, marineret, gæret, lagret, modnet, fermenteret eller røget, der indeholder histamin. 

Det er de langvarige fremstillingsprocesser, der fører til udskillelse af histamin i fødevarerne. 

Mad med særligt meget histamin:

Fermenterende grøntsager, ex. surkål

Fermenterede drikke, ex. kombucha

Rødvin

Øl - især de mest lagrede

Gær - herunder også gærekstrakt, gærbrød og surdejsbrød

Ost - især lagrede oste som camembert, brie, roquefort og pamesan

Skaldyr - krabbe, hummer og rejse

Mange former for fisk - især røget fisk og fiskekonserves

Tomat der er forarbejdet på dåse so puré eller ketchup

Spegepølse, bacon og andre røgede kødprodukter

Sojasause

Fisk indeholder i sig selv ikke meget histamin, men fordærver meget let. I enhver fordærvelsesproces dannes store mængder histamin. Det samme gælder kød. 

Har du eller dit barn allergi, er det altså en god idé at holde sig fra disse fødevarer. Histamin fra maden kan trigge allergi på tidspunkter hvor der ellers er ro på - øjnene kan begynde at løbe i vand, huden klø og maven spile op. Det er især en god idé at gå udenom disse fødevarer i de perioder hvor du eller dit barn er særligt udfordret - eksempelvis hvis du er pollenallergiker, så prøv at gå udenom de histaminholdige fødevarer i pollenperioden.

Ved at spise mindre histamin i maden skåner du også binyrerne, som skal danne kortisol for at dæmpe den inflammation, histamin aktiverer i slimhinderne. 

Lidt at tænke over inden du næste gang bestiller en pizza med ost, dåsetomat og ansjoser ❤.

Hvis du vil læse mere om histamin i maden og andre måder at styrke immunforsvaret med probiotika, vil jeg anbefale bogen "Fri for Allergi", som du kan købe lige 👉 HER.


Kilde: Fri for Allergi.